13-)Entonasyon ayarı nasıl yapılır?

Bu benim şahsen nefret ettiğim bir şey, bir kere entonasyon olayına kafayı takınca insan bazen bir daha kurtulamıyor. Forumlarda hep bir türlü entonasyon ayarını yapamıyorum gitarımın vs. gibi şikayetleri olan insanlar görüyoruz. Gitarın doğası gereği tam olarak entonasyon ayarını yapmak imkansız. Yani tek bir teli kendi içinde oldukça iyi ayarlayabilirsiniz ama bütün tellerin birbirine uyumlarının mükemmel olması imkansız. Entonasyon ayarını yapmak aslında oldukça kolay ama bunun için iyi bir tuner'a ihtiyacımız var.

Entonasyon ayarını yapmadan önce gitarımızın akordunu yapmamız gerekiyor tabii ki. Kalın mi telinden başladığımızı farz edelim. Yapmamız gereken boş tel ve 12. perdedeki sesleri kontrol etmemiz gerekiyor. (12. perdedeki harmoniği de kullanabiliriz boş tel sesi yerine) Eğer 12. perdedeki ses olması gerekenden inceyse, saddle'ı saptan uzaklaşacak şekilde, kalınsa yakınlaşacak şekilde yeniden ayarlamalıyız. (12. perdedeki ses olması gerekenden daha ince olduğunda saddle'ı geriye çekerek telin uzunluğunu arttırıyoruz ve 12. perdeye bastığımızda yüzde olarak telin daha düşük/kısa/alt hangisiyse bir pozisyonuna basmış oluyoruz. Yani daha kalın bir ses çıkartacak bir noktaya. Bu sayede boş mi teliyle aynı olabiliyor.) Bunu kontrol ederken gitarın çaldığımız pozisyonda olması gerekiyor, gitarı yatırarak bunu yapmamız iyi bir ayar yapamamamıza sebep olabilir

Entonasyon olayının bir önemli noktası da saddle'ın pozisyonunu değiştirmek. Bu iş biraz zor çünkü bir saddle'ın pozisyonunu değiştirmek tuttuğu teli gevşetmemiz gerekiyor. biliyorum çok zahmetli görünüyor ama merak edilecek bir şey yok. Akordunuzu yaptıktan sonra her teli teker teker yaptığınız sürece bir sorun olmayacaktır. Entonasyonu kontrol edin, teli gevşetip saddle'ı ayarlayın, tekrar akord ettiğinizde köprünün pozisyonu değişmeyecektir. 1 seferde saddle'ın pozisyonunu ayarlayamayabilirsiniz o zaman biraz daha zahmetli olacaktır. Tekrar tekrar aynı yere dönmemek için kalem gibi birşeyle her seferinde saddle'ın bir önceki pozisyonunu işaretleyebilirsiniz. Bir de saddle'ın pozisyonunu teli gevşetmeden değiştirebilmenizi sağlayan aletler var. Şu linkte bir tane var mesela, bu aletlerden alarak çok daha hızlı entonasyon yapabilirsiniz.
Her bir tel için bu işlemi tekrarlayarak entonasyon ayarını yapmış oluyoruz.

Entonasyon ayarına "çok fazla" kafayı takmamak gerekiyor, yukarıda söylediğim işlemleri yaptıktan sonra kullandığınız telin kalınlığını veya akord düzeninizi değiştirmediğiniz sürece uzunca bir süre entonasyon ayarı yapmanız gerekmeyecektir.